Een intermittent fasting schema opstellen: hoe pak je dat aan? - FitChef.nl (2024)

Intermittent Fasting kan een stevige boost geven aan je gezondheid en je lichaamssamenstelling. Als je het verstandig aanpakt, versnel je je metabolisme, verbrand je makkelijker vet en ontwikkel je meer droge spiermassa. Maar het is wel cruciaal dat je nog steeds voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dankzij het maatwerk van de FitChef Intermittent Fasting schema’s vermijd je de grootste valkuilen en kan je zowel kiezen om te focussen op vetverlies als op het aankomen van droge spiermassa.

Wat is Intermittent Fasting (IF)?

Eten volgens een Intermittent Fasting schema (of intermitterend vasten) betekent dat je periodiek vast. Meestal is dit een vastenperiode tussen de 14 en 18 uur. De meeste mensen starten met vasten na hun avondmaal en houden dit aan tot de lunch van de volgende dag.

  • Tijdens het vasten eet je logischerwijs niets. Je mag wel veel drinken, zolang je drankje geen calorieën bevat. Denk aan water, zwarte koffie, thee of water met een smaakje.
  • Tijdens de andere 6 tot 10 uur van de dag kan je gewoon normaal eten. Dat betekent dus ook dat je bij Intermittent Fasting niet per se minder hoeft te gaan eten. Dit hangt volledig af van je doelstelling. IF zelf zegt niets over hoeveel je moet eten, alleen over wanneer.

In ons blog over intermitterend vasten lees je alles over de voordelen ervan. Een van de meest gekende voordelen is natuurlijk dat het je helpt vetten te verbranden. Maar er zijn nog veel andere gezondheidsvoordelen zoals het verlagen van ontstekingen in het lichaam.

Hoe begin je met Intermittent Fasting?

Om het vasten makkelijker te maken kun je het beste starten met een week of langer erg gezond te eten. Focus hierbij vooral op voeding met weinig suikers. Het zijn namelijk vooral suikers die je cravings aanwakkeren en vasten erg moeilijk maken.

Om je lichaam te laten wennen is het niet verstandig om meteen elke dag te vasten. Je kan ervoor kiezen om te starten met tweemaal per week en nadien om de dag of elke dag. Hoe makkelijker je een periode zonder eten kan overbruggen, hoe vaker je kan vasten.

Intermittent Fasting schema afvallen

Intermittent Fasting wordt vaak neergezet als een soort wondermiddel om gewicht kwijt te raken. Het hormonale effect helpt je inderdaad vetten te verbranden, en door te vasten is het makkelijker om je calorie-inname per dag te beperken.

Maar om af te vallen of aan te komen telt in de eerste plaats de totale hoeveelheid calorieën die je op een dag inneemt. Als jij er in slaagt om tijdens je korte eetperiode voldoende te eten, kan je dus op gewicht blijven. Eet je meer dan je behoefte, dan kan je zelfs aankomen.

In het begin kan vasten mentaal moeilijk zijn en het afvallen juist moeilijker maken. Dat komt omdat je bloedsuikerspiegel nog niet makkelijk stabiliseert en je vetverbranding nog niet optimaal werkt. Om dit te optimaliseren is niet alleen wanneer je eet, maar ook wat je eet cruciaal. Indien je te veel snelle suikers eet zullen zowel je kilo's als je cravings nooit verdwijnen.

Voorbeelden van een Intermittent Fasting schema

Er bestaan allerlei verschillende IF protocollen, die allemaal weer andere patronen voor vasten en eten aanhouden. Let op, deze geven enkel de periode van het vasten en eten aan, maar zeggen nog niets over wat en hoeveel je het beset eet. De volgende drie protocollen of schema's zijn het meest gebruikelijk:

Het 14-10 intermittent fasting schema

Dit schema is prima om te beginnen. Uiteraard helpt dit je al om minder te eten en/of je vetverbranding aan te spreken. Maar de vastenperiode is te kort voor een optimaal effect op je hormonen. Zie het als een tussenstap naar het "echte" intermittent fasting.

Praktisch gezien is het erg makkelijk. Aangezien je nog steeds tijdens een periode van 10 uur mag eten kan je gewoon iets later ontbijten. In plaats van een groot ontbijt neem je bijvoorbeel pas om 10 uur een gezonde snack. Om 12u of 13u heb je dan je eerste grote maaltijd en 's avonds na het diner stop je met eten.

Een mogelijk eetschema is bijvoorbeeld:

  • 10:00: Gezonde snack
  • 12.00: Lunch
  • 16.00: Optionele snack
  • 19.00: Diner
  • 20:00: Starten met vasten

Het 16-8 intermittent fasting schema

Dit is waarschijnlijk de populairste vorm van IF. Het idee is dat je iedere dag 16 uur vast.

Dat klinkt misschien heftig, maar hou in gedachten dat de meeste mensen toch al zo’n 12 uur niets eten tussen diner en ontbijt. Met IF rek je die periode simpelweg nog een beetje op. Je ontbijt iets later, je dineert iets eerder en voilà: al je eetmomenten liggen binnen een periode van 8 uur.

Een klassiek IF eetschema is bijvoorbeeld:

  • 12.00: Lunch
  • 16.00: Snack
  • 19.00: Diner
  • 20:00: Starten met vasten

Daar kun je natuurlijk mee variëren zoals je zelf wilt. Neem je bijvoorbeeld graag een stevig ontbijt? Dan kun je ook wat eerder ontbijten en je avondeten wat naar voren schuiven.

Het 18-6 Intermittent Fasting schema

Wie nog een stapje verder wil gaan, kan kiezen voor een vastenperiode van 18 uur. Hierdoor liggen je eetmomenten nog dichter op elkaar. Een voorbeeld is:

  • 13.00: Lunch
  • 16.00: Snack
  • 18.00: Diner
  • 19:00: Starten met vasten

Een langere periode van vasten heeft buitenproportionele voordelen op je hormoonspiegels. In een eetperiode van 6 uur zal je er niet in slagen om veel te eten: een voordeel als je wil afvallen, maar een nadeel als je op gewicht wil blijven of wil aankomen.

Waarom je het beste een volledig Intermittent Fasting eetschema gebruikt:

Intermittent fasting volgens deze protocollen is goed voor je metabolisme, maar is geen garantie op gewichtsverlies of meer spiermassa. Met een volledig intermittent fasting schema, dat je ook zegt wat en hoeveel je het beste eet, combineer je het beste van beide werelden.

De voordelen van een compleet intermittent fasting schema:

  • Je geniet uiteraard van de metabole voordelen van intermittent fasting.
  • Het eetschema past het aantal calorieënaanaan jouw persoonlijke behoefte, zodat je zeker bent dat je afvalt, aankomt of op gewicht blijft.
  • Een gezond eetschema zorgt voor veel minder cravings en honger.
  • Je krijgt de juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten binnen. Dat helpt je om vet te verbranden, spieren op te bouwen en je voldoende te verzadigen.

Met een FitChef Premium account kan je precies aangeven op welke momenten je wenst te eten. Wij verdelen je macro's en calorieën netjes over je gewenste aantal eetmomenten. Zo weet je zeker dat je precies binnenkrijgt wat je nodig hebt en is je doelstelling behalen slechts een kwestie van tijd!

👉 Start hier met je Intermittent Fasting eetschema's

Een intermittent fasting schema opstellen: hoe pak je dat aan? - FitChef.nl (2024)

FAQs

Een intermittent fasting schema opstellen: hoe pak je dat aan? - FitChef.nl? ›

Intermitterend vasten is een vastendieet waarbij je ervoor kiest om enkel tijdens een bepaalde tijdsperiode van de dag te eten. Het meest bekende protocol is het 16:8 schema, waarbij je enkel eet tussen 12 uur 's middags en 8 uur 's avonds.

Hoe pak je intermittent fasting aan? ›

Hoe start je met intermittent fasting?
  1. Eet niet meer na 19.00 uur.
  2. Stel je ontbijt uit tot een later tijdstip.
  3. Kies een voedzaam ontbijt met eiwitten, vetten, volkoren granen en een portie fruit en/of groente.
  4. Lunch gezond en gevarieerd.
  5. Zorg ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt.

Wat mag je niet bij intermittent fasting? ›

De enige regel van intermittent fasting is dat je tijdens het vasten geen calorieën mag eten of drinken. Dat betekent dat je tijdens het vasten wél gewoon water en koffie en thee zonder melk en suiker mag drinken. Zodra je calorieën eet of drinkt, doorbreek je het vasten.

Wat mag je drinken bij 16 8 dieet? ›

Iets drinken tijdens het vasten is toegelaten: dranken zonder calorieën, zoals water, koffie en thee (zonder melk en suiker). Er bestaan enkele varianten van intermittent fasting. Dit zijn de 3 populairste: 16/8-schema | De populairste variant is het 16/8-schema: makkelijk in te plannen in de dagelijkse routine.

Wat is de beste manier van intermittent fasting? ›

De 16/8 methode is de populairste en meest aanbevolen manier van intermittent fasting. Hierbij vast je 16 uur per dag en eet je binnen 8 uur al je maaltijden, bijvoorbeeld tussen 12.00 en 20.00 uur. Het is belangrijk dat je binnen die 8 uur gezond (en voldoende) eet, zodat je geen tekorten aan voedingsstoffen oploopt.

Hoe snel merk je effect van intermittent fasting? ›

Intermittent fasting werkt alleen wanneer je altijd tenminste 12 uur aan één stuk vast. Pas na 12 uur zullen de glycogeenvoorraden in je lichaam opraken en op dat moment ga je vet verbranden. Het is bij sommige mensen iets eerder het geval, maar bij veel mensen ook veel later.

Waarom geen koffie met melk bij intermittent fasting? ›

Terwijl deze dranken heerlijk kunnen zijn, kunnen de toegevoegde melk en suiker je vasten verstoren door je calorie-inname te verhogen. Dus tenzij je in je eetvenster bent, is het het beste om deze koffiesoorten te vermijden. Vergeet niet dat intermittent fasting niet betekent dat je moet inleveren op smaak.

Hoe vaak mag je eten bij intermittent fasting? ›

Om de dag vasten houdt in dat je de ene dag heel weinig eet (minder dan 25% van je energiebehoefte) afgewisseld met een dag waarop je alles mag eten. Periodiek vasten houdt in dat je 1 tot 2 dagen per week vast en 5 tot 6 dagen per week niet.

Kan je koffie drinken bij intermittent fasting? ›

Koffie en Thee

Als ze 0 calorieën bevatten, zullen ze je vastperiode niet doorbreken. Dit houdt in dat koffie en thee drinken ook mag. De cafeïne werkt eetlustremmend. Let wel op: Het is de bedoeling dat je geen suiker of melk toevoegt aan de koffie of thee, anders breek je het vasten.

Kun je aankomen van intermittent fasting? ›

Intermittent fasting kan helpen om in een calorietekort te komen omdat er een kortere periode is waarin je mag eten. Maar je hoeft niet persé door intermittent fasting af te vallen. Sterker nog: je kan er ook door aankomen als je in de eetperiode meer energie tot je neemt dan dat je over de dag verbrandt.

Hoelang vasten voor buikvet? ›

Wil je dat je lichaam echt op vetverbranding over gaat waardoor je lever het inwendige buikvet als energie brandstof gaat gebruiken, dan moet je zorgen dat alle suikers uit de lever verbrand zijn. Dit kun je door 16 uur niets te eten. Je lever heeft 14 uur aan suiker reserves.

Wat s avonds drinken om af te vallen? ›

Water drinken bij de avondmaaltijd kan helpen om af te vallen. Het zorgt er namelijk voor dat je maag gevuld wordt samen met het voedsel dat je eet. Drink je elke avond een glas wijn bij het eten en stop je daar liever niet mee? Zorg dan dat je er genoeg water bij drinkt.

Welke tijden moet je eten om af te vallen? ›

Het wordt aangeraden om 3 maaltijden per dag te eten tussen de 400 en 600 calorieën. Je kan het beste ontbijten om 7.11 uur, lunchen om 12.38 uur en warm eten om 18.14 uur. Het is natuurlijk logisch dat niet iedereen stipt op deze uren gaat eten, maar probeer rond deze tijdstippen wel aan tafel te zitten.

Hoe weet je of intermittent fasting werkt? ›

Met intermittent fasting zal je je insulinewaarden drastisch omlaag kunnen brengen (bron). Dit is gunstig als je wilt afvallen en helpt tevens om diabetes type 2 te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat je 3% tot 8% van je gewicht kunt kwijtraken in een periode van 3 tot 24 weken (bron).

Wat gebeurt er als je 16 uur niet eet? ›

Indien je voor 16-18 uur vast produceert je lichaam heel wat extra groeihormoon. Hierdoor behoud je dus makkelijk je spiermassa, ondanks dat je een langere periode niet eet. Indien je meerdere dagen vast, dan loop je wel het risico op het verliezen van spiermassa.

Hoeveel val je af met 16 uur vasten? ›

Reken op gemiddeld 1,5 tot 2 kilo per week. Uiteraard is dit weer afhankelijk van leeftijd, hoeveel je beweegt, geslacht en het aantal uren dat je per dag vast. Wil je de meeste kilo's afvallen? Dan raden we aan om de 16:8 methode te volgen.

Is intermittent fasting slecht voor je stofwisseling? ›

Er kan dus geconcludeerd worden dat intermittent fasting an sich minimaal effect heeft op de stofwisseling. De stofwisseling werkt immers de hele dag door. Echter, bij extreem lange vasten periodes van 36 tot 48 uur kan de stofwisseling verhogen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 5455

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.