Intermittent fasting 16/8; Informatie en schema (2024)

Intermittent fasting 16/8; Informatie en schema (1)

Afvallen,Blogs,Voeding

29 februari 2024

Deintermittent fasting 16/8methode is de methode die de meeste mensen gebruiken bij intermittent fasting. Er zijn nog meer methodes maar daar komen we later op terug. Waarom deze intermittent fasting 16/8 methode zo populair is en hoe dit in zijn werk gaat vertellen we in dit artikel.

Inhoud

De intermittent fasting 16/8 methode

Intermittent fasting is niks anders dan periodiek vasten. Je zorgt ervoor dat je binnen een bepaald aantal uur eet, in dit geval binnen acht uur. Na die periode waarin je eet komt de periode waarin je niet eet, in dit geval 16 uur lang niet eten.

De reden waarom de intermittent fastsing 16/8 methode zo populair is, is omdat dit het beste vol te houden is. De meest voorkomende periode van eten is van 10.00uur tot 18.00uur. Daarna en daarvoor wordt er dan niet gegeten. Dit betekend ook dat hier dus de hele nacht tussen zit je iets later moet ontbijten en wellicht iets eerder je aan je avondeten zit.

Deze methode is dus uitermate geschikt voor mensen die voor het eerst beginnen met intermittent fasting. Ook wordt er wel eens gesteld dat dit de beste manier is voor spierbehoud.

Voordelen van intermittent fasting

De voordelen van intermittent fasting worden vaak nog wat weggezet als fabels. Dit terwijl er veel van deze voordelen bewezen zijn door de wetenschap. De grootste voordelen van intermittent fasting zetten we hieronder voor je neer.

  • Afvallen met spierbehoud
  • Het is een flexibele manier van diëten
  • Stimulerende werking op de hersenfunctie
  • Stimulerende werking van vetverlies
  • Verbetering van de bloedsuikerspiegel

Intermittent fasting 16/8 Schema

We hadden het net over het tijdsframe van 10.00uur tot 18.00uur maar dat moet natuurlijk wel in jouw leven passen. Misschien zijn andere tijden handiger voor jouw agenda. Van 10.00 tot 18.00uur is ideaal omdat je ontbijt dan nog redelijk op tijd is en 1800uur klaar met eten zorgt ervoor dat je niet met honger naar je bed gaat.

Naast deze tijden zijn er natuurlijk genoeg andere mogelijkheden. Als je eenmaal je tijden gevonden hebt is het belangrijk dat je pas begint met je ontbijt als jouw tijdsframe ingaat en klaar bent met avond eten als je tijdsframe afgelopen is.

In acht uur tijd kun je natuurlijk best wel wat calorieën naar binnen werken, let dus ook goed op met wát je eet. Zorg dat je 3 hoofdmaaltijden gevuld zijn met eiwitten, koolhydraten en goede vetten. Het is tijdens het vasten namelijk belangrijk dat je wel alle voedingswaarde binnen krijgt.

Naast de 3 macro’s zijn mineralen, vitamines en vezels belangrijke onderdelen van je schema. Als je om 10.00 begint neem je dus je ontbijt (excuses voor het intrappen van deze open deur). Als je frame tot 18.00uur loopt, zorg je dus dat je avondeten om 18.00uur op is. Je lunch kun je dan bijvoorbeeld om 13.00 uur nemen en zo om 15.30 nog een klein tussendoortje, een eiwitreep of een eiwitshake bijvoorbeeld.

Je ontbijt kun je heel goed invullen met een papje van: Magere kwark, wat citroen sap, 1 el lijnzaadolie, 2 el walnoten, gepofte haver, 1 el sesamzaadjes, wat fruit en 1 el honing. Op die manier begin je goed aan je dag en krijg je het belangrijkste direct binnen.

Mag je drinken tijdens het vasten?

Tijdens de periode van 16/8 intermittent fasting mag je gelukkig wel drinken. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je iets drinkt zonder calorieën, zoals water en thee. Koffie bevat wel iets aan calorieën dus daar moet je wel op letten maar ook dat mag je nog wel drinken, maar alleen zwart.

Het voordeel van koffie drinken tijdens het vasten is dat je een verzadigd gevoel krijgt en dat het cafeïne bevat. Door de cafeïne krijgt je lichaam een energie boost die je ook wel kunt gebruiken als je een tijdje niks eet. Zorg er dus voor dat je calorieën vermijd als je iets wilt drinken tijdens intermittent fasting.

Andere vormen van intermittent fasting

De populairste methode is dan wel de 16/8 intermittent fasting methode maar dit is zeker niet de enige manier waarop je intermittent fasting kunt inzetten. De andere methoden zijn wel voor de gevorderde mensen.

  • 4 uur eten, 20 uur vasten
  • 24 uur eten, gevolgd door 24 vasten
  • 12 uur eten, gevolgd door 36 uur vasten

Vergeleken met bovenstaande methodes lijkt 16/8 intermittent fasting slechts kinderspel. Ik raad je dan ook aan om eerst het tijdframe 16/8 een tijd vol te houden, alvorens je een moeilijker tijdframe gaat proberen.

Slowjuice sapjes gebruiken voor de juiste voedingstoffen

Een goede manier waarmee je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt is sapvasten of een combinatie van sapvasten en intermittent fasting. Door slowjuice sapjes te nemen (sappen die langzaam zijn geprest) krijg je veel voedingsstoffen binnen. Je kunt in dat geval het beste kiezen voor de sappen van HappyJuicy, hieronder vind je een link naar hun website. Deze sappen zijn 100% natuurlijk en langzaam geperst waardoor de meeste voedingstoffen bewaard zijn gebleven.

Intermittent fasting 16/8; Informatie en schema (2)

Vorige

Fermenteren; je eten laten rotten om het later te eten.

Nieuwer

Wat mag je wel en niet drinken tijdens intermittent fasting?

Dit vind je misschien ook leuk

Cardio voor of na krachttraining?
4 februari 2022
Afvallen door wandelen
24 februari 2021
Wat mag je wel en niet eten tijdens intermittent fasting?
19 maart 2024

Laat een antwoord achter

Intermittent fasting 16/8; Informatie en schema (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 5487

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.